Rijkaard Sosyalizmi



Madem ki, Rijkaard Sosyalizmi olgusunu savunurken kullanılan argümanlar; kapitalizm'e baş kaldıran ezilmiş devletler söylemine ve de Rijkaard'ın formayı adil dağıtıp herkese eşit yaklaşmasına kadar düştü, o zaman kendimce bazı sorular sorayım.
Eğer mesele salt emperyalist güçleri mağlup etmekse, ve de futbol sadece futbol değilse, Osmanlı Devleti ve de devamı olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda mücadele eden Kuva-yi Milliye örgütü sosyalist miydi? Eğer aranan kıstas sadece Avrupa'nın kare as olarak nitelenen ülkelerini dize getirmekse eğer, Çanakkale'de hayatını kaybeden 55000 Türk askeri sosyalist ruh mu taşıyordu?

sınırları fazla zorlamadan başka örneklerle açıklamaya gayret edeyim. eğer rijkaard'ın takımda yarattığı hava, sağladığı dayanışma, emeğe gösterdiği saygı ve aşıladığı mücadeleci ruh sosyalizmin unsurları ise ve bunlar rijkaard'ı belli ölçülerde sosyalist yapıyorsa veya galatasaray'ın mücadelesini sosyalist ruh ile açıklıyorsa, en az rijkaard kadar adil forma dağıtan feldkamp'ın galatasaray'ı hangi ideolojik değerlerle yargılanabilir. acaba bu da feldkamp sosyalizmi midir? feldkamp nazarımda çok büyük hocadır ama, adam resmen nazi subayı gibiydi. fakat takımına mücadeleci ruh aşılamıştı ve adildi. ve bu özelliği onu ''sosyalist kalli'' yapmıyor, adil yapıyor sadece. veya takımına en az rijkaard kadar mücadeleci ruh aşılayan bir başka isim, fatih terim; karl marx'ın yolundan mı gitmiştir? veya şöyle sorayım, dünyadaki en büyük kapitalist şirketlerin çeşitli departmanlarında huzurla çalışan ve de insan yerine konan, adaletle yönetilen personeller kendilerini yönetenlerin adalet anlayışını sosyalizm' e bağlayabilir mi?

eğer salt adalet anlayışıysa kişi veya ülkeleri sosyalist yapan; paxt ottomana* ve onun adalet dağıtıcısı olan osmanlı devleti sosyalizm'in acaba ne kadarını kendi bünyesinde yaşatmıştır? veya fransız ihtilali ve de onun etnik kimliklere aşıladığı milliyetçilik anlayışı sebebiyle balkanlarda, emperyalizm'e baş kaldırıp, bağımsızlığını ilan eden devletler acaba sosyalizm'in hangi boyutundadır?

rijkaard sosyalizmi; yani adil forma dağıtması, takımına mücadeleci ruh aşılaması ve de emeğe saygı duyması, o olgunun sosyalizm olduğu manasını taşımaz. olsa olsa adalet mekanizmasını geliştirip, ekip oluşturma kavramına denk gelir. bu örneklerden yola çıkarak hak ve adalet anlayışı kavramının önüne ideolojik gerekçelerle sosyalizm vurgusu yapmak, kimse kusura bakmasın ama oldukça saf* bir düşünce yapısıdır.

frank rijkaard büyük ve adil bir hoca. illa adalet anlayışını isimlendirmek isterseniz eğer, rijkaard adaleti demeniz yeterli. ''yok illa sosyalizm olacak hafız, biz sosyalistiz!'' derseniz, yarın öbür gün biri de kalkar; ''bu islam adaletidir'' der; hiç bozulmayın!
ayrıca; adaletin karşılığı, kanuni'dir*, acaba o da mı sosyalist ruh taşıyordu!?

Yorumlar